Rebarbara Szörp
Rebarbara szörp
Hozzávaló:
1 kg rebarbara
250 g cukor
1/2 citrom leve
Elkészítés
1. A Rebarbarát jól tisztítsuk meg , majd kb. 2-3 cm-es darabogra vágjuk.
2. 1 liter vízbe feltesszük főni, alacsony hőmérsékleten kb. 30 percig.
3. Utána egy szűrő és egy kanál segítségével jól átpasszírozzuk.
4. Majd az átpasszírozott rebarbarába elkeverjük a cukrot és a citrom levét, és vissza tesszük forrni, kb. 30 percig.
5. Miután felforrt el is készült. :-)
Ebből a mennyiségből kb. 350 ml szirupot kapunk. Ízlés szerint ízesíthetjük akár fahéjjal vagy csillag ánizzsal.
Jól tisztított és sterilizált üvegbe helyezzük, jól zárjuk le. Sötét helyen hónapokig is eláll, de felbontás után hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználása: Savas vagy mentes vízhez, limonádénak, citromkarikákkal és mentával, eperrel,... gyümölcsökkel.
Fagylaltra öntetnek, és akár a pezsgőnket is ízesíthetjük vele.
Keverési arány: 2-3 evőkanál szirup 500 ml vízhez.
Fogyasszátok Egészséggel! :-)
Fontos, hogy a levelek mérgezőek, ezért ezeket semmiképp se fogyasszuk!
Hasznos növényi rostokat, értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Vitamintartalma is magas: bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin is. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne.
Vásárlás előtt érdemes tudni:
Hogy mennyire friss a növény, könnyen kideríthetjük. Ha a szárba benyomjuk a körmünket, akkor halk, sercegő hangot ad, emellett nedvedzeni kezd. Az ilyen rebarbarát érdemes megvásárolni. A hűtőben, ha nedves ruhába csavarjuk, 2-3 napig friss marad, fagyasztóban pedig hosszú ideig tárolható.
(A képek felhasználása engedély köteles)