Szilvalekváros kifli
Szilvalekváros kifli
Hozzávalók:
- 5 dkg friss élesztő
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 dl tej
- 80 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 15 dkg vaj
- 1db tojás (a tészta megkenéséhez)
- Szilvalekvár
elkészítés
- 2 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
- A lisztbe belekeverjük a sót és a maradék cukrot és az élesztőt.
- A maradék tejjel és 1 egész tojással össze dolgozzuk és utána a puha vajjal további kb.10 percig dagasszuk a tésztát. Lefedve kelesztjük kb. 1 órát.
- 3 részre vesszük, és téglalap alakú (30x50), vékonyra nyújtjuk. Kb. 0,5 cm. Ezt a tésztát megfelezzük, hogy 15x50 cm legyen, és ezt vágjuk háromszögekre. 8 háromszögre vágjuk. Így 16 kiflink lesz 1 részből.
- 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszünk a háromszögek alsó, széles részére, a csücskeit felhajtjuk úgy, hogy a lekvárt kicsit letakarja, és megnyomkodjuk, hogy a lekvár ki ne folyjon. Így tekerjük aztán tovább kifli formájúra.
- Kelesztjük még kb. 30 percig, majd megkenjük felvert tojással, és 25-30 perc alatt előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.
- sütési hőfok: 180°C (Alul felül hőkeveréssel)
Jó étvágyat kívánok! :-)
/A képek használata engedélyköteles./