Vajastészta-alaprecept
Vajastészta-alaprecept
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg egy bögrében, adj hozzá egy teáskanál cukrot és tedd bele az élesztőt, majd futtasd fel. Addig a lisztet öntsd egy nagy tálba, rakd hozzá a maradék cukrot és a sót, majd a megkelt élesztőt. Dagaszd a tésztát addig, amíg hólyagos és szép fényes nem lesz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd meg körülbelül egy óra alatt.
Ha a duplájára nő, lisztezett felületen nyújtsd ki négyszög alakúra. A hideg vajat kicsit lapítsd el. Ezt úgy is megteheted, ha sodrófával megütögeted. Rakd a vajat a tésztára, és csomagold be, tehát hajtsd egymásra a négy oldalát. Tedd a hűtőbe fél órára, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást is az előzőhöz hasonló módon. Újabb fél órás pihenő következik. Egészen addig folytasd a nyújtást és a hajtogatást, amíg a vaj el nem fogy. Sütés előtt rakd a tésztát a hűtőbe egy-két órára, majd lisztezett felületen nyújtsd ki, és használd fel tetszés szerint.
Készíthetünk előle édes és sós péksüteményt egyaránt.
Sonkával-sajttal töltött tészta:
Kakaós csiga
Vaníliás barackos süti
A sütési ideje általában 200 fokon 15-20 perc.
Jó étvágyat kívánok!
(A képek felhasználása engedély köteles)