Képviselőfánk
Képviselőfánk
Tészta
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl olaj
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kanál cukor
- 15 dekagramm liszt
- 4 darab tojás
Krém
- 6 darab tojás
- 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
- 3 deciliter habtejszín
- 4 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 4 deciliter tej
- 1 tasak habfixáló
tészta
Egy edénybe, a vizet, olajat, sót és a vaníliás cukrot, cukrot felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és a lisztet egyszerre hozzáadjuk. Ezután az edény tartalma ismét a tűzhelyre kerül, amit folyamatosan kevergetünk addig, amíg az alakuló tészta le nem válik az edény faláról. Olyannak kell lennie mint egy sűrű rántásnak. Ha ez megvan, levesszük a tűzhelyről, folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük. Most már nyugodtan használhatunk kézi habverőt, a tojásokat egyenként adjuk a tésztához(fontos,hogy egyenként keverjük a tésztához) és keverjük szép fényesre.
A tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Fogjunk egy habzsákot, és tegyük bele a tésztát. Közepes, formás kis halmokat nyomjunk a papírra.
Ezután 200 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre. Fontos, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta könnyen összeesik. Mielőtt dolgoznánk a tésztával, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
Krém
Először a 6 darab tojást válasszuk szét. A tojásfehérjét vízgőz felett a cukor felével felverjük. A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával habosra keverjük. A maradék tejet a félbevágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk, ezután a tojássárgás masszát belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét csak ezután adjuk hozzá kis adagokban, laza mozdulattal.
A habtejszínt a cukor másik felével felverjük.
Összeállítás
A tészta kalapját levágjuk, ha túl sok a tészta a belsejében, nyugodtan kikaphatjuk. Töltsük meg a vaníliás krémmel, a tetejére menjen a hab, majd tegyük rá a kalapját.
Jó átvágyat kívánok hozzá! :-)
(A képek felhasználása engedély köteles)